1922Ο Εμμ. Καλαμαράκης έστησε την πρώτη βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος στο Κουκάκι, η οποία διέθετε επεξεργασία πλύσεως άλατος και γινόταν επίσης παραγωγή απορρυπαντικών, των γνωστών στους μεγαλύτερους ΣΑΠΟΛ και ΚΡΙΝΟΛ, καθώς και παραγωγή ποτάσας.
1948-1956Τη δεκαετία του ’50 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Κων/νος Εμμ. Καλαμαράκης, διπλωματούχους χημικός του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ συνεχίζεται η παραγωγή των απορρυπαντικών ΣΑΠΟΛ, ΚΡΙΝΟΛ, ποτάσας και χλωρίνης, ο ανήσυχος νους του Κων/νου Καλαμαράκη συλλαμβάνει την ιδέα να βάλει το αλάτι ΚΑΛΑΣ σε μπουκάλι.
Το προϊόν που μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του μπακάλη, παίρνει θέση στο ράφι αλλά και στην καρδιά των καταναλωτών, τόσο ώστε να «πρωταγωνιστεί» σε ταινία. 1963-1969Έχοντας εγκατασταθεί στο νέο τότε εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, και πάνω από όλα επιστήμονας, ο Κων/νος Καλαμαράκης ερευνά και μελετά ώστε με το προϊόν του να συμβάλει θετικά στον τομέα της υγείας του καταναλωτικού κοινού. Έτσι, πρώτη η ΚΑΛΑΣ το 1963 παράγει ιωδιωμένο αλάτι σε συνεργασία με την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας. Στοχεύοντας πάντα στην βελτίωση των προϊόντων της, και αξιοποιώντας την ευρεσιτεχνία του Κων/νου Καλαμαράκη, η ΚΑΛΑΣ πρώτη στην Ελλάδα υιοθετεί στην παραγωγική της διαδικασία την μέθοδο της ανακρυστάλλωσης. Αποδομώντας πλήρως τον κόκκο του ακατέργαστου αλατιού και κατόπιν αναδομώντας τον σε κρυστάλλους, η ΚΑΛΑΣ επιτυγχάνει να δώσει στο καταναλωτικό της κοινό ένα απόλυτα καθαρό αλάτι, απαλλαγμένο από κατάλοιπα όπως γύψο, άμμο και λοιπά ξένα σώματα τα οποία περιέχονται στο ακατέργαστο αλάτι. 1970 - 1974Η ΚΑΛΑΣ, ήδη πια με την μορφή της ανωνύμου εταιρείας, πραγματοποιεί μια σημαντική για τα δεδομένα της εποχής επένδυση κατασκευάζοντας νέα παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι. Με νέο εξοπλισμό που αφορούσε τις μονάδες ανακρυστάλλωσης και πλύσης, αλλά και την μονάδα συσκευασίας, η ΚΑΛΑΣ κυκλοφορεί στην αγορά το αλάτι ΗΡΑ σε διάφανη πλαστική σακούλα που σύντομα καταλαμβάνει θέση «Θεάς στο μαγείρεμα». 1992 - 1996Η Ελλάδα πλέον είναι κράτος μέλος της Ευρώπης. Η ΚΑΛΑΣ με ακόμη μια μονάδα παραγωγής στην Σίνδο Θεσσαλονίκης και με πανελλαδικό δίκτυο διανομής, διευρύνει τις εξαγωγικές τις δραστηριότητες αλλά και το κωδικολόγιο των προϊόντων, εμπλουτίζοντας αυτό με το προηγμένο κοκκομετρικά ΚΑΛΑΣ ΧΡΥΣΟ, τα προσιτά στον καταναλωτή σακουλάκια ΝΙΚΗ και ΚΟΡΩΝΙΣ και τα ειδικά αλάτια της ΚΑΛΑΣ LIGHT και ΚΑΛΑΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ. Ήδη από τότε πρώτη η ΚΑΛΑΣ και στα πλαίσια της πολιτικής της για την υγεία, κυκλοφόρησε τα ειδικά της αλάτια ΚΑΛΑΣ LIGHT και ΚΑΛΑΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ώστε να καλύψει την ανάγκη συγκεκριμένων καταναλωτών για λιγότερο χλωριούχο νάτριο. 1997 - 2000
2001 - 2005Το 2001 ολοκληρώνεται η κατασκευή της πλέον σύγχρονης μονάδας πλύσεως στην χώρα με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια του παραγομένου προϊόντος και με άκρως αυτόματα συστήματα μεταφοράς αλατιού. Το 2002, η ΚΑΛΑΣ λαμβάνει ακόμα ένα βραβείο, το Βραβείο Επώνυμου Προϊόντος από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και τοποθετεί κάτω από την ποιοτική ομπρέλα KALASGROUP QUALITY PRODUCTS πέραν του αλατιού και των αλιπάστων, σειρά κονσερβικών με τις επωνυμίες ROTA, CHAPERON και LOVIES. Το 2004 βρίσκει την ΚΑΛΑΣ πλήρως πιστοποιημένη με Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2000 και HACCP και έχοντας ολοκληρώσει το μέχρι τότε επιχειρηματικό της σχέδιο, στο οποίο εντάχθηκε η εξαγορά το 24,81% της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές ΑΕ. Στόχο του νέου επιχειρηματικού σχεδίου αποτελεί η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η ΚΑΛΑΣ είναι το αλάτι αλλά όχι μόνο το αλάτι. Το 2005, η ΚΑΛΑΣ αναλαμβάνει τα προϊόντα ΒΕΜ εισερχόμενη έτσι στην κατηγορία σαλατών, μουσταρδών και dressing. 2006 - 2010Το 2006 εκσυγχρονίζεται η παραγωγική μονάδα στην Σίνδο Θεσσαλονίκης και το εκεί κέντρο διανομής. Το 2007 εξαγοράζεται η εταιρεία OLYMPUS FOODS S.A. και πλέον με τη σύγχρονη παραγωγική εγκατάσταση στην Ν. Έφεσο Πιερίας η ΚΑΛΑΣ εδραιώνει την θέση της στην κατηγορία των Σαλατών, Μαγιονέζας, Μουστάρδας και Ketchup. Το 2008, πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στην μονάδας ανακρυστάλλωσης Μεσολογγίου καθώς και στο εκεί κέντρο διανομής. Το 2009 η ΚΑΛΑΣ σχεδιάζει το νέο της κέντρο διανομής στην Αττική και παράλληλα ανανεώνει και προσθέτει στον εξοπλισμό του εργοστασίου στην Ν. Έφεσο Πιερίας. Συνάμα ολοκληρώνεται η συγχώνευση με Η ΚΑΛΑΣ σήμερα, με τις μονάδες της πιστοποιημένες με ISO 22000, BRC και IFS θέτει σε λειτουργία το νέο κέντρο διανομής της στην ΒΙΠΑ Αυλώνα Αττικής και μεταφέρει την έδρα της από το ιστορικό κτίριο της οδού Πειραιώς σε νέο ιδιόκτητο κτίριο γραφείων στην οδό Σπύρου Πάτση στον αναπτυσσόμενη περιοχή του Βοτανικού, συνεχίζοντας την μακρόχρονη πορεία της με απόλυτο σεβασμό πάντα στην ποιότητα των προϊόντων που παράγει αλλά και στο καταναλωτικό κοινό. |